10 råd til leje af bolig

Er det første gang du skal ud og leje en bolig, eller vil du gerne bare have opsummeret nogle af de punkter som der kan være væsentlige ved leje af en bolig, så kan du få nogle gode råd med på vejen i denne artikel.
At finde den helt rigtige bolig, som opfylder de fleste af ens krav og behov kan være en lang proces, og hvis man ikke vil risikere at blive snydt af en grådig udlejer, eller flytte ind i noget man ikke kan lide, så er der nogle områder som er værd at gøre sig nogle tanker omkring.

10 råd når du skal finde en lejebolig

Undersøg markedet

Det er vigtigt at finde ud af hvad ens behov er, og hvilke krav man stiller til sin kommende bolig. Her kan du fx stille dig selv spørgsmål som; vil du gerne bo i byen eller på landet? Hvordan med transport, skal der være adgang til offentlige transport midler? Hvad er dit leje budget, og skal der være tale om hus eller lejlighed? Osv.

Søge efter bolig & ventelister

Hvis du står og skal bruge en bolig her og nu – så kan du søge i nogle af de mange online databaser som der findes på nettet. Her kan du finde alt fra private lejemål til erhvervslejemål, mm. Nogle af de største hedder Ejendomstorvet.dk , Boligsiden.dk, Lokalebasen.dk mfl.

Det er vigtigt hvis du skal finde en bolig nu og her, at være opmærksom på forskellen imellem ledige lejemål og at komme på venteliste. Mange pensionsselskaber, og andre typer selskaber ejer ofte boligejendomme, hvor man har mulighed for at skrive sig på venteliste, og herefter vil blive tilbudt en bolig når der er en ledig.

Hvis det ikke er nemt at finde en bolig i netop det område du gerne vil bo i, så kan det være en god idé at skrive sig på ventelister hos forskellige boligforeninger, selskaber som har ejendomme osv. På denne måde er chancen for at du bliver tilbudt en ledig bolig større. Vær opmærksom på at der hos nogle boligforeninger og selskaber kan være et gebyr for at komme på venteliste.

Når du har fundet din nye bolig

Når du har fundet frem til en bolig som passer til dine behov, så er det at man skal passe nogle af de mange faldgruber der findes, og herunder lister vi nogle af dem:

Tjek hvem der ejer boligen

Hvis du lejer fra en privatejer, så kræv at se noget dokumentation for ejerskabet, så du er sikker på det rent faktisk er ham eller hende som ejer boligen. Du kan evt. spørge om ejerskab hos tinglysningskontoret i den pågældende kommune, eller gå ind på hjemmesidenwww.ois.dk og tjekke ejerforhold. Tjek også om navneskilt fx stemmer overens med ejerens navn, osv.

Se lejemålet før du laver en kontrakt

For mange er det en selvfølge, men alligevel nævner vi dette punkt. Se boligen før du underskriver nogen form for lejekontrakt, man hører stadig historier om folk som har underskrevet kontrakt og overført depositum uden at have set lejeboligen – og bagefter har fundet ud af det ikke var den rigtige ejer. Alarmklokkerne bør ringe hvis lejer ikke har mulighed for at fremvise lejemålet, også er det nok værd at overveje en ekstra gang. Derudover bør du være meget opmærksom på, hvordan standen er. Ikke kun inde i huset men også ude omkring huset. Du bør tjekke alt lige fra fundamentet, murene til jorden der bygges på.

Betal ikke kontant

Lad være og betale depositum og leje kontant, men i stedet sørg for at overføre pengene til en dansk konto – så du altid har mulighed for at bevise at du har betalt de pågældende beløb, og derved har mulighed for at få dine penge tilbage igen, hvis uheldet skulle være ude og ud der er tale om hustleri.

Betal ikke nogen penge før at der foreligger en 100% aftale omkring lejemålet og at der er lavet en kontrakt som bekræfter aftalen.

Er huslejen korrekt?

Udlejeren kan ikke bare sætte den udlejningspris han ønsker, der er en lovgivning som skal overholdes. Brug din sunde fornuft, og synes du at lejen lyder til at være for høj – så kan du altid rådføre dig hos huslejenævnet i din lokale kommune.

Få dokumentation på alt

En mundlig aftale kan være svær at bevise hvis der efterfølgende skulle opstå problemer, derfor sørg for at få alt bekræftet skriftligt – også selvom udlejer kan virke nok så flink!

Lejlighedens stand ved indflytning

Dette er nok et af de vigtigste punkter, og her at der ofte opstår kontroverser imellem lejer og udlejer, og ofte ved udflytning. Ved indflytning sørg for:

  • Tag fotografering af lejeboligen, som bevis på mangler.
  • Tjek inventaret stemmer overens med kontrakten.
  • Maling. er der nymalet og er det af en professionel maler. Hvis dette ikke er tilfældet kan Viktech også klare dit maler job med uddannede malere
  • Sørg også altid for at gulvet er i ordentlig stand ved indflytning – fx kan det trænge til gulvafslibning eller andet gulvservice. Dette er vigtigt for at du ikke selv skal risikere at betale for gulvbehandling ved flytning.
  • Få klargjort aftaler omkring vedligeholdelse af inventar, det kan være både indvendigt og udvendigt i lejemålet.
  • Hvordan ved fraflytning, hvad kræver udlejeren? Skal der males om uanset om du har boet der i 1md, hvad med trægulvet, skal det slippes ved udflytning? Osv..

Få nogle klare aftaler på plads – og husk for gudsskyld at få det på skrift! Ved fejl og mangler, kan du risikere at hæfte for det når du fraflytter, hvis ikke du har gjort udlejer opmærksom på problemerne. Typisk vil du have 14 dage til at gøre opmærksom på fejl og mangler i lejemålet.

Andre regler ved fremleje

Hvis du er almindelig lejer som ønsker at leje en bolig, så er du beskyttet under lejeloven uanset hvad. Men vær opmærksom på at såfremt du ønsker at fremleje din bolig ud, så kan det kræve en skriftlig tilladelse fra fx boligforeningen, eller vedkommende som ejer bygningen din bolig er lokaliseret i.

Sund fornuft er vejen frem

Man kommer langt ved at bruge den sunde fornuft, også når der er tale om at leje af bolig. Lyder det for godt til at være sandt, eller er der for mange ting som ikke lyder til at være styr på hos udlejer – så tænk dig ekstra godt om, da det ellers kan gå hen og blive en dyr fornøjelse.

Leje af bolig er en dårlig investering

Det er nok ikke nogen hemmelighed at leje af en bolig ikke er den bedste investering man kan lave her i livet. Mange vælger derfor også at købe deres egen ejendom, eller bygge helt nyt – da det på længere sigt vil være en langt bedre investering.

Såfremt du ønsker at investere i din egen bolig, så kan du finde en oversigt over nye smarte typehuse ved at klikke her.

Ydermere tilbyder Thyholm Murer også at bygge projekter indenfor blandt andet enfamiliehuse. Ellers hvis du vælger at investere i en ejendom, kan den muligvis trænge til renovering. Dette kræver fx en murer for at få et godt resultat, og her du med fordel bruge Tsamberg, som er murer i Virum og Holte omegn.

Sørg for at vælge det rette Flyttefirma – her er en liste med forslag til flyttemænd der kan anbefales fra os:

 

Andre virksomheder som vi anbefaler:

Ddjs.dk – DJ i Frederiksberg

Digital skødeskrivning og tinglysning – Skødecenteret

MVZ – Restaurering af erhverv

Giv kunderne en bedre oplevelse med et CRM System – SkyviewCRM.dk

Trnger din trappeopgang til Maling? S tv ikke med at ringe til Maler Christensen for et godt tilbud

Desire Skincare – BB glow Behandling

idonline –ID kort